Recensie: Tiptoi, Ravensburger

Ravensburger Tiptoi

Soms kom je producten tegen die je echt kunnen verbazen. Tiptoi is zo’n verrassend product. In positieve zin, natuurlijk. Wat het is? Tja, moeilijk uit te leggen. Het is een digitaal systeem, dat werkt met een pen. In de punt van de dikke stift zit een visuele sensor, die contact maakt met een speciaal oppervlak. In de bovenkant van de pen zit een luidsprekertje, knopjes op het volume te regelen en de aan-uitknop. Aan de andere kant van de pen zit een rubber klepje, met daarachter een USB-ingang, een koptelefoon-aansluiting en een schroefje waarmee je de pen uit elkaar kunt slopen: de pen moet namelijk gevoed worden met 2 AAA-batterijen.

Heb je de pen geladen met batterijen en heb je ‘m aangezet, dan kan de magie gaan beginnen! Laat de pen eerst even kennismaken met je boek, spel of puzzel. Want de Tiptoi kan met ontzettend veel leuke (en leerzame) voorwerpen aan de slag! Wij mochten aan de slag met het boek Op de boerderij. Een mooi dik boek, met een stevige kaft. Raak je een voorwerp, dier of persoon aan, dan hoor je iets dat bij dat onderwerp past. Een geluid, een sfeeropname, of wat het ding doet. Onderin de rechterpagina vind je een aantal symbolen, die de functie van de pen veranderen. Zo kun je mensen laten praten, voorwerpen onderzoeken of echt meer leren over de functie van een bepaald voorwerp. De speaker begeleid je door de pagina’s van het boek van interessant voorwerp naar interessant voorwerp, maar als je enkel die opdrachten volgt heb je lang niet alle mogelijkheden ontdekt. Wel leuk is dat je zo ook door het boek wordt gestuurd: er wordt bijvoorbeeld gezegd: sla nu de bladzijde op.

De pen houdt stabiel vast door een ruw oppervlak, maar het formaat maakt het wat lastig om hem echt goed vast te houden volgens de alom geldende schrijfmethode. Briljant is wel dat kinderen op deze manier op een heel leuke manier kennismaken met in ons geval de boerderij. Alles wordt verteld: de dieren op de boerderij, de taken van de boer en de boerin, de voorwerpen, en nog veel meer. Spelenderwijs ga je op ontdekkingsreis, met een ontzettend magische pen als hulpje. Bijzonder is de werking van de pen. Sla het boek willekeurig open, en raak voorwerpen aan – de pen weet precies waar je bent! Een knap stukje techniek!

Naast dit boek, dat een kennismaking is voor het leven op de boerderij (4-7 jaar) is er ook een globe, een mini-cursus Engels, De magie van Lezen, de wereld van de Muziek en nog veel, veel meer. Die kun je allemaal kopen als uitbreidingsset, je hoeft dus niet telkens een nieuwe pen te kopen.

 

Recensie: Tiptoi speelfiguren, Ravensburger


 

Ravensburger heeft met Tiptoi echt een uniek speelgoed in handen. Het is eigenlijk een grote, oranje pen, met op de voorkant een kleine camera en op de achterkant een luidspreker. Daar tussenin zit een vernuftig apparaatje verstopt, waarmee het beeld van de camera onderzocht wordt en waarbij de stift weet waarop je richt. Aan de hand daarvan hoor je een bepaald geluid: informatie, geluiden, een spel, een verhaal. Nu, drie jaar na de introductie van Tiptoi, komt Ravensburger met Tiptoi speelfiguren. Vooralsnog bestaan de series uit dinosaurussen, boerderijdieren en Afrikaanse dieren, maar we staan altijd open voor uitbreidingen! Alle dieren, van klein tot groot, vertellen vrolijke verhalen en verrassen met spellen, geluiden en liedjes.   


  

 IMG_5323     IMG_5322    IMG_5321   

 

 

 

Let wel: om de dieren zit een kaartje. Dat kaartje is de sleutel tot het spelen met de Tiptoi speelfiguren! Daarop stip je namelijk eerst, voordat je op de Tiptoi-stip van het dier klikt. Dat het beest slechts één Tiptoi stip heeft valt eigenlijk een beetje tegen: ik had juist verwacht om wat meer interactie tussen het dier en de stift te zien. Tik je vaker op hetzelfde Tiptoi-vlakje, dan krijg je keer op keer een ander verhaal te horen, tot alle verhalen verteld zijn: dan begin je weer van voor af aan. Zo hoor je niet alleen verzonnen verhalen of gedichten, maar leer je ook weetjes over de dieren. Die informatie wordt duidelijk gearticuleerd en is soms wat lastig te volgen voor jonge kinderen, omdat er best ingewikkelde woorden worden gebruikt. Het is echt speelgoed dat een aantal jaren mee kan!

Eindeloos spelen
Uiteraard kun je ze ook combineren, want in de ogen van een kind kan een hond of varken net zo goed met een dino spelen. Kinderen weten er in ieder geval wel raad mee! Kortom: spaar ze allemaal en creëer je eigen fantasiewereld, boerderij, dierentuin, savanne of laat de oertijd herleven! In het thema ‘boerderij’ is overigens ook een dierenset verkrijgbaar. Deze bevat naast drie verschillende dieren ook een spelondergrond, een stal en accessoires zoals hekken en voederbakken.

Ontdekken, weten, vertellen of spelen…
De innovatieve tiptoi-serie bestaat inmiddels uit diverse soorten boeken, spellen en speelgoed waarbij de interactieve stift te gebruiken is voor ieder tiptoi product door simpelweg gratis het programma van het juiste product te downloaden. Voordeel is dat op de stift meer programma’s gelijktijdig opgeslagen kunnen worden. Zo kun je ‘m dus ook gebruiken bij de nieuwetiptoispeelfiguren. De stift kent vier belevenisniveaus waarbij je een keuze maakt uit ontdekken (o.a. allerlei dierengeluiden), weten (talrijke wetenswaardigheden), vertellen (fantasierijke verhalen, liedjes of versjes) of spelen (boeiende spelletjes).

 

Welke dierenfiguren zijn er?

Speelfiguren – boerderij
Andalusiër merrie – Andalusiër veulen – Falabella merrie – Falabella veulen – Konijn – Haan – Schaap – Lam – Roodbonte koe – Roodbont kalf – Golden retriever, reu – Golden retriever, puppy – Varken – Big – Kat.

IMG_5320

Speelfiguren – Afrika
Afrikaanse olifant, mannetje – Afrikaanse olifant, kalf – Krokodil – Zwarte neushoorn – Giraf – Giraf baby – Antilope – Leeuw – Leeuwin – Leeuwenjong – Chimpansee – Chimpansee jong – Luipaard – Zebra vrouwtje – Zebra veulen.

Speelfiguren – dinosaurussen
Tyrannosaurus (met beweegbare bek) – Tyrannosaurus klein – Spinosaurus (met beweegbare bek) – Spinosaurus klein – Giganotosaurus (met beweegbare bek) – Velocircaptor – Pteranodon – Camarasaurus – Camarasaurus klein – Triceratops – Triceratops klein – Stegosaurus – Euoplocephalus.

 

 

Recensie: Tiptoi Mijn grote wereldatlas, Ravensburger

tiptoi mijn grote wereldatlas

Wij zijn helemaal fan van het Tiptoi-systeem. Het is een briljant concept, waarbij kinderen met een pen-vormige computer aan de slag gaan. Ik zeg hier bewust computer, want de grote, oranje ‘stift’, de Tiptoi, is veel te intelligent om een leespen of mediaspelertje te zijn. Met die pen kun je namelijk het boek aanraken. Waar dan ook. De pen weet op één of andere manier waar je ‘m op wijst, en doet zijn ding.

Dat kan in het geval van Mijn grote Wereldatlas van alles zijn: je kunt lekker ontdekken, waarbij de Tiptoi je dingen vertelt over de continenten, zeeën, landen en dieren, je kunt de verhalen horen van de verschillende inwoners van de landen, en je kunt zelfs spellen spelen met deze interactieve pen. Zo leren kinderen op een heel leuke en vrijblijvende manier ontzettend veel over de grote wereld waarin ze leven. Bijvoorbeeld hoe alle landen heten, wat het kleinste continent heeft, waar de piramides staan, en waar bepaalde dieren leven. Ook wordt er ingegaan op taal en cultuur, kleding en gebruiken.

Daarmee is de Tiptoi Wereldatlas wat interessanter voor een groot publiek dan bijvoorbeeld deTiptoi Globe, die meer vertelt over alle feitjes in de wereld (inwoners, hoogste berg, et cetera). Het boek werkt bovendien heel erg prettig, je kunt hem makkelijk neerleggen, de platen zijn duidelijk en rijk geïllustreerd en heeft een fijne cartooneske uitstraling. De pen werkt heel erg intuïtief en kinderen kunnen er vrijwel meteen mee aan de slag. Let wel op bij kinderen die wat fanatiek zijn: het is slim om eerst een tijdje te ‘ontdekken’ voor je een spel gaat spelen!

 

 

 

Recensie: Tiptoi globe, Ravensburger

globe

Vorig jaar maakten we kennis met een nieuw en educatief speelgoed:Tiptoi. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2012 in zijn categorie. Het boerderijboek waar de pen mee geleverd was bleek een bron van informatie en vermaak. In de tussentijd zijn er heel wat nieuwe boeken, spellen en puzzels verschenen waar kinderen met de Tiptoi-pen op kunnen werken. Van deze nieuwe aanvullingen is de Globe misschien wel het meest vernieuwend.

Hoewel: vorig jaar kwam Ravensburger al met de Tiptoi Globe Puzzel. Deze globe is echter net als een ouderwetse wereldbol: stevig, mooi vormgegeven en goed draaibaar. Zodra je de pen aan de computer hebt gekoppeld, kun je het juiste audiobestand op de pen laden. Daarna heb je informatie en spannende verhalen over de geografie, de landgrootte, hoofdsteden, dieren en nog veel meer. Je kunt de pen vervolgens gebruiken als informatief gereedschap, maar ook om één van de vier spellen te spelen. Naast de mooi vormgegeven globe en de interactieve pen (die overigens niet bij de globe is inbegrepen!) speelt het besturingsbordje een heel belangrijke rol. Hiermee schakel je om van modus: ga je in op de dieren, de bewoners, of speel je één van de spellen? Door met de pen op het juiste rondje te drukken schakelt de pen over van de ene stand naar de andere. Er staat ook een vraagteken op, waarbij je extra hulp krijgt bij de verschillende standen. Handig, zo’n helpfunctie!

En daarmee kunnen kinderen letterlijk uren zoet zijn! Het is een briljante manier om kinderen te interesseren voor de wereld, en ze bekend te maken met de grote wereld om hen heem. De gegeven informatie is heel erg divers, en ook best diepgaand. Het spel is daarom met name geschikt voor kinderen van een jaar of tien, als het besef van ‘de wereld’ wat groter is, of voor ontzettend leergierige kinderen die iets jonger zijn. De spellen zijn in het begin waarschijnlijk wat moeilijk, maar na de nodige uurtjes ontdekken op de wereldbol met de pen in de hand zijn het leuke oefenspellen.

 

Raadsels voor op Reis van tiptoi

tiptoi raadsels voor op reis

Afgelopen jaar introduceerde Ravensburger het interactieve leersysteemtiptoi voor kinderen in de leeftijdsgroep van circa 4 tot 10 jaar waarbij destarterset (boek + tiptoi stift) zelfs tot Speelgoed van het Jaar werd uitgeroepen. In navolging op dit succes komt Ravensburger nu met ‘Raadsels voor op Reis’; dé kennisquiz voor op de achterbank van de auto.

Leuk! We gaan met de auto op vakantie…
Een lange rit in de auto hoeft niet vervelend te zijn. Zeker niet als je Raadsels voor op Reis bij de hand hebt. Spannende quiz, puzzel- en schattingsvragen zorgen voor afwisseling op de achterbank. Daarbij komen er leuke wetenswaardigheden aan bod. Zelfs de omgeving wordt erbij betrokken: ‘Schat in hoeveel rode auto’s je in de volgende minuut denkt te zien?’. Raadsels voor op Reis speel je met maximaal drie personen op de achterbank van de auto. Handig is het dat je het spel ook alleen kunt spelen. Iedereen heeft zijn eigen snelheidsmeter waarmee spelers hun puntentelling bijhouden.

Lampje, het verkeerslichtmannetje
Nadat de spelers met de tiptoi-stift op het symbool aan/uit getipt hebben, voert Lampje, het verkeerslichtmannetje, de spelers door het spel. Vervolgens kiezen de spelers hun persoonlijke moeilijkheidsgraad op hun eigen snelheidsmeter. Tip dan op het symbool met het vraagteken om een vraag of opdracht te horen. Bij sommige vragen of opdrachten in het spel draait het om de verkeersborden op de achterkant van de snelheidsmeter. Wie punten heeft verdiend, mag de wijzer van de snelheidsmeter vooruitzetten.

Veilig betalen met:

betalen

Wij verzenden met:

betalen

Wij zijn aangesloten bij:

onze vermelding op www.keurmerk.info betalen

Like ons op Facebook:

We houden u graag op de hoogte via onze Facebook pagina.