Trampoline ingraven

  •      

     

    Trampoline ingraven ja of nee?

                                                        
                                                 

     

    Bent u van plan om een trampoline te gaan kopen of heeft u reeds een trampoline in bezit. Dan is het verstandig om eens te overwegen om de trampoline in te graven. Hieronder geven we tips over het ingraven van een trampoline.

     

    Voordelen

     

    • Het allerbelangrijkste voordeel van een ingegraven trampoline is de veiligheid. Je kunt simpelweg stellen dat een ingegraven trampoline een stuk veiliger is. Dit komt doordat "kinderen" met een ingegraven trampoline van minder hoog kunnen vallen zodra ze buiten de trampoline terecht komen. Ten tweede is het bij een ingegraven trampoline met inbouwkit, onmogelijk om er onder te komen. Hierdoor worden ongelukken met kleine kinderen of huisdieren voorkomen.
    • Bij een lage trampoline is de drempel om te gaan springen kleiner, zeker voor kleine kinderen wordt een trampoline minder eng om te gaan gebruiken. 
    • Estetisch gezien is een ingegraven trampoline mooier dan een niet ingegraven trampoline. Zeker met een inbouwkit rondom staat een ingegraven trampoline natuurlijker in de tuin. 
    • Een ingegraven trampoline staat minder in de weg, ondanks dat je er niet overheen kunt rijden is het toch makkelijker om bepaalde voorwerpen door de tuin te bewegen. Denk aan een fiets, parasol of tuingereedschap.

    Nadelen

     

      • Het ingraven is een zware klus als het met de hand moet gebeuren. Er komt heel veel zand uit de kuil die elders in de tuin gestort moet worden of met een container moet worden afgevoerd. Maak je gebruik van graafmachine en/of container dan is dit een behoorlijke kostenpost. 
      • Vuil en beesten hebben makkelijker toegang tot de bovenkant van de trampoline. Hierdoor kan de trampoline sneller vies worden of zelfs beschadigd raken. Een beschermhoes kan hierbij uitkomst bieden.
      • Een ingegraven trampoline heeft altijd ruimte nodig om zijn lucht kwijt te kunnen bij het springen, als er genoeg ruimte tussen de trampolinerand en de bodem is is het geen probleem. Graaft u de trampoline helemaal in dan kan de lucht onder de trampoline niet weg en zal de trampoline minder goed inveren. Met een ingroundkit wordt dit voorkomen, omdat deze rondom is voorzien van ontluchtingsgaten.
     
    Wat heeft u nodig bij het ingraven?

    Trampoline, inbouwkit en trampolinerand
    Zorg ervoor dat u alle onderdelen heeft gecontroleerd, zodat u er zeker van bent dat de trampoline compleet is. Het is vervelend als u een gat gegraven heeft voor de verkeerde maat, of dat er onderdelen missen, waardoor u met een open gat in de tuin blijft zitten.

     

      
    Graafmachine, schop en kruiwagen
    Gaat u met de hand graven, dan kunt u het beste een spade en een bats bij de hand hebben. Het ligt een beetje aan de ondergrond welke u het beste kunt gebruiken. Bij een losse grond kunt u misschien met de bats snel meters maken, maar bij een kleigrond zal u hiermee niet uit de voeten kunnen. Een extra schop kan geen kwaad als er toevallig vrienden of familie in de buurt zijn. U zult een kruiwagen gebruiken om het uitgeschepte zand naar een aanhanger of conainer te rijden. Het mooiste is als u een kleine graafmachine kunt gebruiken. Deze kunt u doorgaans huren bij de meeste verhuurbedrijven voor gereedschap. De kosten zullen zo rond de 100,- Euro per dag liggen. Zorg ervoor dat u de weg vrijmaakt naar de plek waar u wil gaan graven voordat u gaat huren. 


    Container 
    Als u de afgegraafde grond niet in eigen tuin kwijt kan, is het verstandig om een container voor grond te huren. Laat deze zo dicht mogelijk bij de plek plaatsten waar u gaar graven. 


    Duimstok of rolmaat, touw en paaltjes 
    Om de afmetingen aan te geven voor het af te graven stuk grond, kunt u het beste gebruik maken van een rolmaat, touw en paaltjes. 

     


    Hoe groot moet de kuil worden?
     

    Voordat we de diepte en grootte gaan bepalen is het handig om een aantal zaken in het achterhoofd te houden:

     

    • Grote trampolines veren verder in en hebben dus een diepere kuil nodig. In het centrum van de trampoline dient de kuil dieper te zijn dan aan de rand, omdat de trampoline daar verder inveert.
    • De trampoline kan voor een optimale werking het beste zo'n 20 a 30cm boven de grond uitsteken i.v.m. de verplaatsting van lucht tijdens het springen.
    • Er zijn trampolines waarbij de poten uit verschillende delen bestaan, deze kunt u inkorten door het middelste deel weg te laten. Hierdoor hoeft de kuil minder diep gegraven te worden.

     

    Op onderstaande afbeelding zie je een "bouwtekening" van het ingraven van een trampoline met de Etan ingroundkit met bijbehorende maten. Onder deze afbeelding volgt de uitleg.

     

     

     

     

     

     
                    Ingraven trampoline
     
     

     

     

     

    Stappenplan voor het ingraven en opzetten van een trampoline

     

     
     

     

    • Kies een geschikte plaatst voor de trampoline. Zorg ervoor dat er minimaal 1,5 meter rondom de trampoline vrij is voor eventueel vallen. Ook boven de trampoline mogen geen obstakels zoals takken en dakgoten aanwezig zijn. 
    • Meet de juiste omtrek af en zet deze af met paaltjes. Verbindt vervolgens de paaltjes doormiddel van touw met elkaar. Hierdoor weet u exact waar te graven. 
    • Begin met het afgraven van de grond. Houdt hierbij de maten aan zoals te zien zijn op bovenstaande afbeelding. 
    • Na het afgraven kan de kuil eventueel worden voorzien van worteldoek tegen onkruid. De wanden zou u kunnen voorzien van plaatmateriaal dat instorten van de wand tegengaat. 
    • Leg op de plaatsten waar de poten komen, stevige stenen/tegels om verzakken van de trampoline tegen te gaan.  
    • Na het graven bouwt u de trampoline naast de kuil op volgens de handleiding. Let op: bij ronde trampolines opbouwen zonder de tussenstukken voor de poten en voor rechthoekige trampolines eerst punt 8 lezen. 
    • Plaats de trampoline op het door u gegraven gat. De hoogte tussen de toprail en het maaiveld dient 30cm te zijn.
    • Sla de flap van het randkussen omhoog.
    • Plaats een kunststof plaat van de inbouwkit tegen de toprail van de trampoline, zodat de bovenkant van de ingroundkit gelijk is met de bovenkant van de toprail.
    • Bepaal het midden van de kunststof plaat en neem een zelfborende plaatschroef en schroef deze door de kunststof plaat in de toprail van de trampoline.
    • Neem een volgende kunststof plaat en laat de platen met 1 golf overlappen. Schroef de platen vast aan de toprail op het punt waar de kunststof platen elkaar overlappen, en in het midden van de kunststof plaat.
    • Neem een volgende kunststof plaat en herhaal de voorgaande handelingen. Als u helemaal rond bent geweest kunt u de laatste kunststof plaat over de eerste zetten en deze met een zelfborende plaatschroef bevestigen.
    • Nu kunt u de flap van het randkussen over de rand van de kunststof platen weer in model brengen. De bovenkant van de kunststof plaat is dan ook afgeschermd voor de veiligheid.
    • Opmerking voor het ingraven van een rechthoekige trampoline: Bij de ingroundkit van de rechthoekige trampolines dient u op de vier hoeken een paaltje in de grond te slaan om de platen te steunen. Aan deze paaltjes kunt u de ingroundkit bevestigen. Deze paaltjes worden niet meegeleverd.

     

     

    << Terug naar Trampolines en luchtkussens

     

     

     

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veilig betalen met:

betalen

Wij verzenden met:

betalen

Wij zijn aangesloten bij:

onze vermelding op www.keurmerk.info betalen

Like ons op Facebook:

We houden u graag op de hoogte via onze Facebook pagina.